<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d15851277\x26blogName\x3dEn+Route+to+Darwisy\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://darwisy.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://darwisy.blogspot.com/\x26vt\x3d40108763159932875', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Thursday, September 22, 2005

Updates Gambar Selepas Minggu Ke-2













Three Weeks Old

Papa saja je tinggalkan blog aku nie lelama...
tanpa update...
sebab nak kumpul gambar...

aku skang semakin berisi...
aku dah ade katil tidur aku sendiri...
dan aku sgt baik...
sebab tak nangis malam...
tapi papa cakap aku cam abg aki...

nak tido mesti kene papa tidurkan...
tapi btol...
papa memang pandai tidurkan aku...
mama pun slalu cakap...
masa abg aki kecik memang papa yg tidurkan...
ntah apa yg papa baca baca ntah...

tapi memang lena arr bila berada dalam dakapan papa...
lentok wa cakap lu...

ok arr...
selama aku ilang nie...
aku byk melihat keadaan sekeliling...
cuma kalau siang tu papa mesti duduk dlm bilik...
mama ckp buat keje...
kalau malam pun papa mesti duduk depan komputer...
dan selalu aku nampak sebab katil aku bersebelahan dgn komputer...
hehehehe...

ok arr...

update gambar plak lepas nie kay...

bila arr nak tgk dunia luar nie...

Friday, September 09, 2005

akey dan aweed

Shot nie papa ambil masa aku lepas nyusu...
tapi tak cukup...
tgh tunjuk tantrum...
abg aki plak duduk blakang tgh shiok layan posing...
ingat papa ambil gambar dier...

apa apalah...

Wednesday, September 07, 2005

Exercising



Tuesday, September 06, 2005

The Seventh Day

Hari nie dah Tujuh hari aku bernafas...
dan hari nie juga papa keletihan...
bgn ngan papa dan abg aki pukul 10 pagi...
cam marathon day plak...

papa juga yg siapkan aku hari nie...
mandi, pakai baju seme...
pastu papa amik abg aki bawa mandi seme...
yelahkan...
abg aki nie jeles je manjang...
boring siot...

papa layan abg aki sampai lepas zuhur...
mereka turun dan papa dan mama lunch bersama...
lepas tu papa pergi uruskan pendaftaran surat beranak aku...
yeay yeay...
akhirnya termaktub sudah...
nama yg akan disebut apabila aku meninggalkan dunia ini ialah Umarizz Darwisy B. Rozinor...
aku akan menggunakan nama ini sepanjang hidup aku...
yeay yeay...

but the happiness tak lama...
bila papa balik...
rambut abg aki dah tokak kat depan...
mama cakap kat papa yg mama yg potong...
bleh percaya ke...
tapi papa kewl je walaupun papa dah tahu citer sebenar dari abg aki...
but papa memang frust sebab papa sempat talk ngan aku sorang sorang...
pasal bende nie...
aku layan jelah...

lastly masa makan malam...
papa cam biasalah...
kalau bad mood...
seme org dier nak telan...
sampai mama menangis...
aku dah tahu dah apa pasal...
tapi papa kewl mendam perasaan...
perasaan yg kalau meletup...
takde sapa yg dpt tahan...
jgn cabar papa aku...
tapi aku kesian dgn papa...
he's all alone actuallynya...
protecting his family...
and no one understand him...

dlm bilik...
kita seme layan vcd the making of "Fuuyo: Afdlin Shauki"....
papa dpt cd nie ptg tadi...
excited papa dpt cd nie...
besh woo lagu lagu yg diperdengarkan...
layan...
sambil papa, abg aki, dan diikuti mama selepas menyusukan aku...
makan fries dan nugget...
ches tak ajak aku pun....
pastu papa ajak mama buka hadiah aku...
punyalah byk baju...
takde bende lain ke nak bagi...
kata papa...

lastly seme penat...
dan blog aku nie akhirnya diisi oleh papa...
sebelum papa pun join tidur sama...
esok genap arr seminggu kelahiran aku...

Selamat Hari Jadi yg Ke-1 minggu Umarizz Darwisy...
semoga panjang umur...
murah rezeki dan ceria selalu...

chill out...

Monday, September 05, 2005

The Sixth Day | Night

Lepas solat maghrib...
papa dan abg aki turun...
papa dan mama dinner bersama...
tapi sebelum tu aku diletak dlm kelambu sebab dah digigit nyamuk...
risau mama...

then papa siapkan barang keprluan aku dan mama...
bawa naik atas sebelum angkat aku naik...
then we all chill dlm room je...
mama layan tgk tv...
abg aki main mainan...
papa layan surfing intenet...

then aku pun buat bisnes...
selepas mama menyusukan aku...
masa papa tgh sibuk menukar lampin aku..
kerana kesejukan...
aku pun mengeluarkan pancutan air berirama keatas tilam...
gelabah papa...
hahahaha...
abis kain cadar basah...
lepas bersihkan aku...
papa tukar cadar seme...
dan suh mama rest...
sebab dah malam...

abg aki pula papa suh bukak citer herbie fully loaded sebab nak suh dier tidor...
arund that time aku dah blues dah...
papa standby susu formula...
sebab mama dah tidur dah...
aku pun nak tidur nie...
lastly seme tidur...
aku menyusu botol pukul 2 dan 3 pagi...
papa yg layan...
after that baru papa dpt tidur...
tapi masa bgn pagi papa dah tak larat dah...
mama mandi papa tidur sebelah aku...
aku, abg aki dan papa layan tidur sampai pukul 10 pagi...
hehehhe....

layan sambungan citer nie nanti...
new days have comes...

The Sixth Day | Evening

tak byk yg aku buat...
selain tidur dan menyusu...
Papa dan Abg Aki gi JPN buat surat beranak...
but tak dpt buat...
sebab tak bawa kad Pranatal/appointment dr hospital...
hahahaha...

but papa dpt cari seme ubat mama...
cuma pelampung utk mama duduk je takde...

then mama punyer excited...
papa sampai je terus bagitahu yg aku masuk TV...
dlm rancangan WHI under topik menyambut cahayamata...
excited mama sebab aku masuk TV...
aku hanya dgr jelah...
sebab tgh layan blues...
heheheh....

lah nie tunggu papa berehat...
nanti ptg papa mesti layan aku...
besh woo papa aku nie...
pandai jadi bebudak...
hahahahhaha

The Sixth Day | Morning

This morning was great...
aku yg sudah kekenyangan menyusu susu formula dicampur dgn susu mama...
tangkap blues je...

papa jaga aku selepas subuh...
mama mandi and papa kemas barang nak bawa aku turun bawah...
papa siapkan Air Ikan Haruan, Fybogel dan Maajun utk mama makan...
dan sediakan air suam utk mandikan aku...

hari nie ekslusif sebab papa sendiri mandikan aku...
aku plak saja je try high note bila kene air...
papa buat bodo je...
cam takde apa berlaku...
masa mandikan aku...
mama tgh sedap breakfast...

lepas mandi papa bersihkan dan keringkan aku...
ops luper aku berak kow kow punyer sebelum mandi...
papa bersihkan...
papa tabur bedak...
pakaikan barut dan pampers...
pastu sarungkan baju...
lastly aku kene ikat(bedong) oleh papa...
masa nie aku dah blues abis dah...
nak titon...

papa suruh mama abiskan seme ubat dier cepat dan menyusukan aku...
tapi aku dah tak larat dah...
nak titon je..
walaupun mama dah standby nak menyusu aku...

lastly...
papa letak aku kat katil dan dodoikan aku...
sedap suara papa ropenya...

sambung...

Sunday, September 04, 2005

The Fifth Day

hari ke 5 nie...
aku tidur pukul 3.45pg...
mama sampai terlentok lentok menyusukan aku...
kejap kanan kejap kiri...
bila bab kanan mama kantul...

last last papa buatkan aku susu formula 4 ounce...
aku minum 2 ounce terus kenyang dan terus tertidur...
sampai subuh mama bangun dan mandi...
papa bagi aku susu formula lebih tadi...
dan aku teruskan tidur aku sampai pukul 9...

Bangun tidur Nenek mandi dan pakaikan aku baju...
papa pula siapkan Air ikan Haruan mama dan ubatan mama...
mama makan nasi berlauk masak lemak lada hitam dgn ikan...
aku pula tangkap blues sensorang...
nenek ntah apa ajalah yg dicakapnya...
macamlah aku faham sepatah haram apa dier cakap...

lepas makan pagi tu...
papa sediakan batu tunku utk mama tuam perut dier...
lepas tu papa naik teman abg aki tidur...

dlm tghari camtu...
auntie ainur dtg dgn uncle jaja...
bersama abg norman dan kakak evia...
bawa hadiah bakul besar...
diorang lunch kat rumah...

papa dan abg aki pun turun dan mama join diorang lunch...
aku layan blues kembali...
selepas habis lunch...
mama merasai pengalaman yg pertama kali dier rasa...
selepas makan mama dpt buang air besar...
tapi mama lakukan kesilapan dgn meneran...
so papa mengagak yg luka mama tercalar...
sebab mama meneran...
dan kesan tuaman batu tunku tu juga...
mama menangis nangis menahan sakit...
dengan kerenah aku yg asik nak meyusu saja...
akhirnya papa ambil keputusan buatkan aku susu formula lagi sebyk 4 ounce...
kene 3 ounce aku terus lena kekenyangan...
mama pun papa bagi painkiller dan mama terus tido...
sampai jam 8 malam aku ngan mama tidur...

lepas solat maghrib...
dan mandikan abg aki...
papa turun dgn abg aki dan kejut mama...
ajak makan malam...
mereka makan malam dan lepas tu papa siapkan seme keperluan nak bawa naik...

Abg Aki disuruh jaga aku oleh papa...


kami naik atas dalam pukul 9 lebih...
aku pun tersedar...
dan buat pertama kali aku melemparkan senyum pada papa, mama dan abg aki...
sebyk 5-6 kali aku senyum...
papa hanya dpt shoot gambar aku senyum sekali saja...
adush...
sayangnya...

then aku kembali pd xtvt menyusu aku...
lepas dpt susu papa menyalin baju dan menukar barut serta pampers...
hui lega siot tido pakai baju baru...
lepas tu sambung xtvt menyusu...
sampai aku puas...
aku pun terlena...

mama dan papa ambil peluang utk mengisi borang JPN.LM01...
esok papa nak plan nak daftarkan nama aku...
tgh shiok isi...
aku saja je bikin gempak...
test high ngan low note aku....
papa tak citer byk trus buat susu formula utk aku...
kene susu formula...
terus aku tangkap kenyang dan tidur...
so apa apa pun seme sambung esok...

hahahha...
hari baru dgn citer baru...

Saturday, September 03, 2005

First Photo Session | Day 4

Nama Aku Ialah King Umar'izz Darwisy...

King Maknanya Pemerintah, Raja.
Umar maknanya Yg Memakmurkan.
Izz maknanya Kekuatan.
Darwisy maknanya Warak.

so kesimpulannya Papa dan Mama memilih nama nie kerana mahu org yg menyebut, memanggil nama aku akan terus mendoakan aku menjadi seorang pemerintah warak yg memakmurkan dan memberi kekuatan kepada agama, bangsa dan negara...
mentang mentang aku anak merdeka...
bangga sey dpt nama nie dan lahir pada hari merdeka...

ok go to the photo shoot arr...





















Masa Papa buat foto shoot nie...
papa tak abis abis cakap yang anak anak dier semua bijak bijak belaka...
and tak abis abis cakap yg aku dari hari pertama lahir masa aku diazankan...
dah bukak mata melihat dunia...
sama macam Abg Aki...
betulke semua tu...
apa apa pun aku memang tak sabar nak melihat dunia ciptaan Allah swt ini...
cukup sempurna dan indah...
Masyaallah....
Tuhan Yg Maha Kreatif Lagi Bijaksana...
Sesungguhnya aku Kagum dgn Ciptaanmu...
Amin...

Anak Merdeka dah Merdeka | Day 4

Hari nie Hari paling gembira...
but in the morning aku keseorangan...
Papa, Mama dan Abg Aki belum lagi sampai...
mereka dtg dalam pukul 1 lebih camtu arr...
untuk mengambil aku...
aku telah didischargekan bersyarat oleh Dr...
aku harus datang esok utk my last antibiotik injection...

Papa uruskan semuanya...
Mama dan Abg Aki menunggu Papa...
setelah semuanya selesai...
Nurse briefing papa ttg appointment aku akan dtg...
papa terus request nak tukar pada Personal Dr Papa yg take care Abg Aki sebelum nie...

sementara Papa kene brief tu...
nurse menukar pakaian aku kepada yg dibawa oleh papa...
wah semenya baru tu...
hensem gak aku nie...
hahahaha...
perasan....

setelah semenya selesai...
Papa memanggil mama utk mengambil aku sebab Papa byk barang yg nak diangkut...
nak jaga Abg Aki lagi...
then mereka dan aku pun say goodbye pada nurse...
ucapan terima kasih tak luput dr mulut Mama dan Papa...

aku dibawa pulang kerumah...
Papa menyambut aku dgn Gula, Garam dan Madu dipintu rumah...
lama gak arr tunggu kat luar dgn mama...
sementara Papa sediakan barang barang tu...
kali pertama aku merasa bende manis dan masin...
kira ok arr tu...

selepas ini...
papa tak abis abis mengomol aku...
sampai Mama dan Papa tertidur arr...
bila tgk aku shiok tidur...
Abg Aki sensorang layan Playhouse...

sebelum tu Papa taksub mengambil gambar aku utk blog aku nie...
hehehhe...
nanti Papa upload arr gambar tu utk koang seme tgk...
gambar Abg Aki bleh dilihat kat sini....
http://danishmuqri.fotopages.com

beshnya dapat balik kerumah...
huhuhuh...

Friday, September 02, 2005

Mama Discharge | Day 3

today tak banyak progress aku...
masih duduk dlm incube walaupun semalam Dr kata aku bleh keluar ke nursery pukul 9 pagi...
but still masih dlm jagaan rapi...
mama dah bleh discharge hari nie...
pukul 12 tgh hari dah keluar...
tapi aku masih ditahan...

Papa, Mama dan Abg Aki melihat aku sebelum balik...
they receive goodnews from the Nursery sebelum mereka balik...
aku dah dikeluarkan dari incubation room...
dan telah diletak kat dlm nursery room..
tapi masih dlm jagaan...
aku perlu menerima antibiotik 3 hari berturut turut...
and mama trus breastfeed aku...
my first momma milk's...
uhhhh....sedapnya...

aku minum susu lama gak...
amik masa 2 jam lebih arr...
papa ngan abg aki rasanya mesti tidur menunggu aku...
dan jangkaan aku betul...
mereka penat menunggu...

abis breastfeed dlm pukul 3 lebih...
mama pulangkan aku semula pada nurse dan kiss and sempat suruh aku be good boy and suh jaga diri...
and mama go home dgn janji yg malam akan dtg breastfeed aku lagi...
so aku pun lepak arr dlm bilik nuresery praktis high dan low note sambil cuab dptkan posisi tidur yg selesa...

dlm pukul 10 mlm...
mama, abg aki ngan papa datang melihat aku...
lepas papa tgk aku...
mama pun masuk dan breastfeed aku...
sementara papa lepak ngan abg aki kat luar...
aku masa menyusu bleh dengar abg aki menyanyi kat luar...
uh jelesnya aku...
kene study high dan low note aku...
hehehhee...

mama breastfeed aku selama 2 jam juga...
dan selepas itu mama pun pulangkan aku semula pada nures dan meninggalkan kata kata azimat utk aku...
esok aku akan tunggu mama, papa dan abg aki...

aku anak merdeka...
aku nak keluar esok...
itu yg papa janji dgn aku...
apa apa pun aku akan dikeluarkan esok...

insyaallah...


Visual ini telah papa edit...
kerana saja je dier ckp...
nak kasi suspen sket pada pembaca...
nanti tak besh arr dpt tgk muka aku yg comel dan hensem nie...
hehehe

Thursday, September 01, 2005

Incubation | Day 2

Today tak banyak progress...
aku terpaksa dipisahkan sementara dari mama dan papaku...
papa selalu dtg menjenguk aku kat incube room...
aku hanya dpt tgk muka mama skali je time nie...
itu pun waktu malam...
tapi aku dpt rasakan yg mama ade dekat dgn aku...

Dr masih merawat aku...
circulation shock yg aku alami masih dlm rawatan...
dah berapa byk CC dripping dah dimasukkan...
yg aku nak skang nie adalah susu mama aku...

but the days ends camtu aja...
aku dpt rasakan yg mama kecewa sebab tak dpt pegang aku...
tapi aku gembira sebab papa sentiasa melawat aku kat incube room...
dan Dr dan paed mengesahkan kalau takde apa apa...
pukul 9 mlm aku dah bleh kuar dr incube room...
wajah papa ceria kembali...
menanti jam 9 mlm utk beri aku kat mama aku...

tapi malangnya...
aku masih ditahan dlm incube room...
dan memerlukan lebih kurang 18 cc of dripping sebelum aku dikeluarkan...
aduh...bosannya...(cam tahu je aku bosan org yg menulis nie)
wajah papa menunjukkan ketidakpuashatian...
tapi mama menenangkan papa..
so akhirnya aku sendiri kembali...
menanti jawapan yg blom pasti...

tapi Dr janji yg tomorrow morning aku dah bleh breastfeeding...
muka papa dan mama seperti berhenti berharap...
berdoa agar aku selamat, insyaallah...

bersambung...

fuuyo aku dpt hadiah siot...
dari pihak hospital...
dan org yg melawat...
biasalah Baby Merdeka...
hahaha....