<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d15851277\x26blogName\x3dEn+Route+to+Darwisy\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://darwisy.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://darwisy.blogspot.com/\x26vt\x3d40108763159932875', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Wednesday, August 31, 2005

This Is Merdeka Day....

Sambungan citer semalam....

then after detik 12 malam...
keadaan mula merubah...
contraction mula menjadi kurang dari 10 minit...
dan bertahan selama 5-7 minit...
tapi tak tahan lama...
tak constant arr contraction aku nie...
saja je memain...
then the new day comes dgn mama dan papa sesama tak cukup tidor melayan kerenah aku....

to the new day...
siang tu mama dah admit masuk labour pukul 7 pagi...
papa follow mama dari pukul 7 tu...
dlm labour room...
contraction stil the same...
and pintu baru terbuka sebanyak 1 setengah cm...
sian mama...
but papa very encouraging...
sampai kul 9 lebih menunggu...
papa dah lapar...
papa gi breakfast...
and then come back dan cakap kat mama...
mungkin tgh malam aku baru nak keluar rasanya...
dgr dari penjelasan Dr...
so papa putuskan nak balik bilik tidur kejap...
promise nak masuk balik pukul 11 pagi...
but pukul 1.30 baru masuk...
sedapnya papa tidur...
aku pun kureng aktif time tu...
dan mama pun tidur...

bila papa ade...
mama layan borak jer ngan papa sampai pukul 3 lebih...
dekat pukul 4 arr gitu...
Dr datang and see pintu dah bukak berapa byk...
baru 3 setengah cm je bukak dr pagi tadi...
dgn cotraction yg macam tsunami mama kata...
so Dr as paed utk inject ubat tahan sakit...
but lepas inject nie...
perkara yg first time mama rasa terjadi...
contraction makin kuat...
constantly happens...
and dlm masa 1 setengah jam dari time Dr dtg check...
pintu dah terbukak sampai 9 cm...
bayangkan arr camner pain yg mama suffer...

now tinggal 1 cm saja utk gives labour...
kira apa yg Dr ckp utk review pada pukul 6 tu tak betul arr..
so dlm pukul 6 setengah...
paed dah siapkan barang and ready to helps mama gives labour...
time nie papa was very cool...
duduk sebelah mama and ajar mama how to push when the contraction comes...
cam expert arr papa nie...
but selama 45 minits pushing still no progress...
papa ckp kat paed yg mama dah penat sebab no energy and terlalu lama baring...
and luper plak nak bagitahu...
mama dah high layan ethonox byk sgt...
lepas injection tadi...
mama tak tahan and paed bagi gas utk sedut...

so time nie Dr datang and helps with assist form vacuum...
wah time nie aku rasa kepala aku cam kene sedut beb...
dlm masa 10-15 minit...
dgn dorongan papa...
dgn usaha mama...
dan pertolongan Dr...
dan izin Allah SWT...
tepat jam 7.35 mlm 31 ogos 2005...
aku selamat dilahirkan...
sama seperti abg aki...
aku dah berak(Kremonium) dah dlm perut mama...
and the dr was suprised and he mula babling kat Paed why tak check bebetul...
the paed was shocked too...
The Dr dgn pantas buat suckling to paru paru aku and gives oxygen pada aku...
sebab aku tak menangis masa keluar and aku nampak pucat sgt...
and the Dr pun pucat juga arr...
takut papa naik angin...
but papa tetap rilek, caya arr papa...
time nie papa menjadi fotgrafer tu...
dari start aku keluar sampai arr masa aku disuckling...
papa amik gambar aku...
tanpa risau dan percayakan qada dan qadar...
papa kewl...
walaupun masa nie aku bertarung nak dptkan nyawa...

lepas seme dah selamat and aku dah bernafas...
buat pertama kalinya aku diazankan ditelinga kanan aku oleh papa...
dan diqomatkan ditelinga Kiri...
sesungguhnya ku rasa bertuah dpt melihat dunia...
tapi usaha Dr direstui allah swt...
aku selamat..
dan terus dibawa ke nursery dan dimasukkan dlm incub utk penjagaan rapi...
Dr yg jaga aku time nie nerdy sket...
papa siap marah kat dier lagi tu...
sebab tak transparent dgn papa pasal kedudukan aku...
apa yg aku alami seme arr...
sian Dr tu...
kene torture ngan papa...
aku mengalamai circulation shock...
Dr kata...
hehehehe...

Akhirnya Aku Anak Merdeka...
Merdeka, Merdeka, Merdeka.....

sambung selepas nie...
dgn gambar ekslusif skali...
dan what happen to mama...
tunggu...

exclusively brought to life

The Hormones

The Doctor do the suckling cuz i did'nt breath....the panic time...

The Oxygen helps me breath after the suckling

Oh! no...still no breathing...The Doctor Keeps pumping me the oxygen

Yeay!!! The first high notes out of my mouth...

Still trying to get the high and low notes...

This is truely the high notes...

Low notes... with phulsato...

In the incube getting more oxygen...tired of practicing the high notes...i finally open my eyes..for the first time...saw papa with his gadgets...kewl sey papa aku...

tired arr..nanti nanti practices lagi kay...

sleeping time...happy wet dream umar'izz darwisy...

at last aku selamat dilahirkan dgn beberapa kecemasan, tapi dgn berkat doa papa dan mama aku sihat walafiat dan mula mencuba mengeluarkan not not tinggi dan rendah...

The tools that helps me breath and gave me oxygen when the critical time come and i panicking all who was there in the DLR...

hahahaha...
my first trick ever...
kesemua gambar ekslusif nie diambil sejurus selepas aku keluar oleh papa aku yg hensem...
tq papa for capturing this unforgetable moments...

Tuesday, August 30, 2005

The Day to be Admitted

Hari nie...
lepas solat subuh lagi mama dah siap siap nak gi jumpa Dr...
nak tahu perkembangan aku...
tapi abg aki buat spoil sebab tido tak sedar sedar...
lewat sket ke Klinik...
tunggu dier bangun...
ok off that issue...

kat klinik and the Dr telah mengesahkan bahawa mama kene admitted...
so menunggu seme details dari Dr utk admission...
papa buat pendaftaran...
papa register single room but kene duduk dlm double room dulu for half days...
dlm pukul 7 mlm baru dpt masuk single room...
time nie aku masih dlm keadaan aktif yg kurang aktif...
rilek je...
but contraction dah menjadi 10 minit sekali dan bertahan selama 5-7 minits...
kesian mama...
tapi papa ade...

malam tu atuk dan nenek ambil abg aki utk balik tidur kat rumah...
meanwhile papa duduk jaga mama...
tapi papa yg kene hantar abg aki...
sebab abg aki taknak naik kereta atuk...
apsal ntah abg aki nie...
buat perangai plak dier...
papa cerita kat mama...
yg abg aki merajuk sebab tak dpt jaga mama...
ok off this topik too...

mama ngan papa lepak arr dlm bilik borak borak sampai tgh malam...
papa beli arr burger layan makan ngan mama for the last time...
lepas nie kene berpantang...
ia je...
papa kata masa abg aki papa bg greenlight kat mama makan apa je...
takde pantang nie...
malam tu...
they all layan tgk fireworks dari dlm bilik aja...
dpt gak arr tgk fireworks bukit bintang ngan klcc...
mama punyer excited tgk fireworks tu...
hehehehe...
camtu ropenya fireworks...

sambung citer pada hari baru...

aku nak lahir pada hari merdeka...
hari yg lain dari hari lain lain...
Hari Merdeka...
Anak Merdeka...

Monday, August 29, 2005

Days Of Our Life

today kuar cam biasa...
dgn abang aki, mama gi lunch kat NZ wangsa maju...
sebelum gi settle bills...
kat amfinance...
pastu mama ngan abg aki makan nasi ayam...
aku dpt rasa gak arr...
papa makan nasi briyani...
respek arr...
pastu gi rumah lama kami diserindit amik mail...
gi giant and buys lala dan udang...
mama nak masak utk bawa gi piknik kat Lake Garden...
balik rumah papa trus pengsan...
abg aki dilayan oleh Asunya yg botak..
aku teman mama memasak...
abis memasak mama trus kejut papa and we all gi lake garden berpiknik...
dlm car abg aki sedap tidur...
tapi bila sampai je lake garden..
bangun trus main playground...
papa layan abg aki and take picture while me and mama menikmati makanan...
kejap pastu papa dan abg aki join...
papa makan nasi punyerlah byk...
hahahaha...
abg aki makan nuggets je..
abis makan papa dan abg aki layan playground...
and then dah nak dekat pukul 7 we all balik...
papa take us to a trip round lake garden...
tgk bird park, kebun bunga, istana all that...
then lalu kat dataran people punyerlah ramai tgh setup stage utk Merdeka...
we all balik and take a rest...
aku hari nie punyer restless...
mama buat count on the contraction...
setengah jam sekali...
kira dah dekat arr tu...
tak sabar aku nak melihat dunia...

2 days to due....
darwisy nak kuar time merdekalah...
insyaallah...

Sunday, August 28, 2005

5 for 10

Nothing much for today...
bawak abang aki, mama gi makan KFC...
then gi Ampang Point cari seluar darwisy...
gi kedai all for 10...
mama dpt cari seluar yg kewl and nice to wear kat situ...
and darwisy today was very active...
he is making vibration and struggling to engage in preparation to make a grand appearrance...
hope to see u soon...

3 days to due....
darwisy nak kuar time merdeka eh...
insyaallah...

Saturday, August 27, 2005

waiting for arrival.

Umar'Izz Darwisy...
biler ar agaknya tarikh kamu nak melihat dunia...
Papa, Mama dan Abang Aki can't wait to meet and hold you...
till the day comes...
we'll be waiting in aspiration and perspiration...

4 days to due....
merdeka baby ke awak nie darwisy...
insyaallah...